No 143

Hon skulle precis kliva på jeepneyn när hon blev skjuten i bakhuvudet. Hon dog omeddelbart.

Mördaren letar upp tomhylsan på marken och tar den med sig. Lämnar platsen stilla och tar en annan jeepney därifrån.

Marlina Flores-Sumera blev 45 år gammal. Hon är den 143:e mördade journlisten sedan Marcos störtades 1986. Återigen har ett gammalt spöke vaknat som förföljer landet: mord på journalister.

Filippinerna har en dålig statistik när det gäller detta. Man är 3:a i världen på icke uppklarade journalistmord. Det är förvånande vid första anblicken. Landet verkar så stillsamt och lugnt. Men det handlar om lokala journalister på små tidningar och radiostationer. De lever farligt. Det handlar alltså inte om internationella journalister för då hade responsen varit en annan.

Nu handlar det om en 3-barns mamma som skulle gå till jobbet.

Mord på journlister eskalerade under förra presidenten. Det ledde till att FN’s särskilde sändebud för mänskliga rättigheter, Philip Alston gjorde en inspektion i landet och skrev 3 rapporter. Sedan dess har situationen förbättrats. Med den nya presidenten Noynoy Aquino, som dessutom tillsattte förre människorättsaktivisten de Lima som landets justitieminister, är läget bättre.

Tills nu.

Det finns fortfarande ett synsätt att det är rätt att döda för en sakfråga. Det är ett sätt att visa makt, beslutsamhet och vem som har rätt. Våld är lika med rätt.

Den kulturen tar tid att tvätta bort.

Det visar mord nummer 143, Flores-Sumera, tragiskt nog.

Artiklar om mordet hittar du här.
Kommentarer från journalistorganisationen CPJ hittar du här.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *