Pro choice

Pro life eller pro choice?

I Filippinerna skärps konflikten kring en lag för familjeplanering. I ena änden står katolska kyrkan med sin givna ståndpunkt. I andra änden är sittande president Noynoy. Landets president för nu en kamp för en familjeplanerings lag (Health Reproduction Bill).

Häromdagen kastade sig den gamle fd presidenten Fidel Ramos sig in i leken. Han är på Noynoys linje och stödjer att kvinnor och familjer själva får välja antal barn. Ramos är tillskillnad från de andra presidenterna inte katolik utan tillhör UCCP (missionskyrkan i Sverige). Han drev denna linje redan som president.

Nu slänger han sig återigen in i leken. Vid en stor samling lanserades ett lila band som symbol för kvinnas rätt till sin kropp. Ramos var med och även filippinernas mest kända sångerska: Lea Salonga. Hon har sjungit Madam Butterfly över hela världen också i Sverige. Denna gång sjöng hon Lennons Imagine. Imagine there’s no countries/ It isn’t hard to do/ Nothing to kill or die for/ And no religion too.

Tro är en sak men religion, uttrycket för denna tro, är något annat.

När Lea Salonga sjunger Imagine i detta sammanhang blir det kyrkokritiskt. Katolska har ett grepp om landet. Men det utmanas nu. Kritiken ökar från många och från känt håll.

Är det dags för pro choice i Filippinerna?

Här kan du läsa om Ramos och Lea.
Här kan du läsa en politisk kommentar.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *