Reservatet i Dalarna

IMG_3189Har tillbringat ett par härliga dagar i Säfsen, södra Dalarna. Skidbox på taket, hyra en stuga. Solen i ansiktet: underbart. Vi var flera som gjorde samma sak. Vi mötte en karavan med skidboxar på taket som hade firat sportlov, nu kom vi.

Samma tanke som slog en i Filippinerna flera gånger, slog oss nu. Vi var på väg mot ett reservat. På semestern levde vi vita ibland i reservat. Lite isolerade från resten av världen boende i resorter anpassade för en penningstark grupp.

Reservatstanken blev starkare efter ett par dagars läsning av Dalademokraten. Där finns en annan bild av Dalarna än sol, fjäll och branter. Frånsett ett härligt skid-VM i Falun, handlade det om bruksorter med problem, ungdomsarbetslöshet som når rekordnivåer och kampen om att hitta framtidstro. (http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/vi-behover-framtidstro-1)

Nås låg en bit från Säfsen. Det var redan utvandringsbygd i slutet av 1800-talet när man lämnade socknen för Jerusalem. Selma Lagerlöf skildrade det i bokform som senare blev film. Man lämnade för att man hoppades på något bättre.

Vi lämnade Dalarna. Hemresan gick via Ludvika, Grängesberg, bland smedjor och hyttor som för länge sedan svalnat. Vi åker därifrån med skidboxen på taket och möter andra skidboxar. Vi lämnar skidreservatet i Dalarna.

Posted in Uncategorized.