In this world there is room for everyone

Orden är från Charlie Chaplins tal i filmen Diktatorn när han i filmen erkänner att han inte vill vara en diktator längre. Talet tog Chaplin månader att skriva. Det är en hyllning till människans möjligheter att ta ansvar och hjälpa varandra. Vi behöver inte bli blinda av girighet och hat. Inget tycks ha ändrats sedan 1940 då filmen spelades in. Människan tycks hela tiden tappa perspektivet och istället slå blint. Är det människans öde att inte kunna ta sig ur hat?

Greed has poisoned men’s souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. 

Chaplin och Hitler, som filmens diktator Hynkel refererar till, hade många likheter. De hade mustaschen gemensamt. De var födda samma år, bara någon vecka emellan. Trots det blev deras livsöden helt olika. Det finns uppgifter på att Hitler hade en lista med filmer han gärna tittade på i sitt Örnnäste. Filmen Diktatorn lär vara en av dem.

Är vi människor tvingade att slå på varandra för att leva? Är det en illusion att inga andra vägar är möjliga? Slutet av talet pekar Chaplin mot en möjlig väg. Att framtiden inte kan byggas på kamp och hat.

Let us fight to free the world – to do away with national barriers – to do away with greed, with hate and intolerance. Let us fight for a world of reason, a world where science and progress will lead to all men’s happiness. Soldiers! in the name of democracy, let us all unite!

Här hittar du talet: https://www.charliechaplin.com/en/articles/29-The-Final-Speech-from-The-Great-Dictator-https://www.charliechaplin.com/en/articles/29-The-Final-Speech-from-The-Great-Dictator-

Har du inte sett filmen, gör det.

En av diskussionerna om Hitler verkligen såg filmen hittar du här: https://historum.com/t/could-hitler-have-seen-the-great-dictator.38477/post-943932

En allmän diskussion om diktatorers förhållande till Hollywoodfilm hittar du här: https://www.dw.com/en/why-hitler-watched-hollywood-films/a-48062877

Posted in Uncategorized.