Allhelgona – död och liv

Så är vi i Allhelgonatid. Det är murrigt och kallt i luften och vi står vid gravarna och kämpar med att tända gravljusen med kalla fingrar och blöta tändstickor. Alla ska få ett ljus.

Tack Gud att det finns gravar att gå till. En grav kalibrerar min syn livet. Den påminner mig om livet, dess ändlighet, om sorg och saknad men också om hopp och ljus. Vi tänder ljusen.

Det finns en fredad plats där detta samtal sker öppet: om liv, död och hopp. Det är i radions P2. Där spelas musiken, där lyfts allhelgonahelgens teman fram, där talas det om requiem (döds-)mässorna. Och om hopp och tro. Där ges plats för de stora perspektiven.

I morse intervjuades i Klassisk morgon musikern, kompositör Mårten Jansson, Uppsala om sitt nyskrivna Requiem. Du kan lyssna på intervjun med honom av programledaren Keith Foster, 8.12 in i programmet hittar du intervjun. “Det är viktigt att tala om sorg och saknad och att det finns ett ljus i detta. Det är en fråga om tro helt enkelt.”, säger kompositören.

Här hittar du intervjun i P2 med kompositören Mårten Jansson.

Posted in Uncategorized.