Vetenskapsmannen i nöd

Vetenskapsmannen i själslig nöd. Vi mötte det senast på vita duken i filmen Oppenheimer, hos forskaren Andrei Sakharov och hos pacifisten Einstein. När man inser att man har bidragit till att ge mänskligheten en möjlighet att förinta sig själv, drabbades man av själanöd. Varför bidrog jag till detta?

Vissa steamingplatser kan man se Einsteins kamp (Netflix) men också i en gammal svart-vit film Ultimatum (1950). Vetenskapsmannen i själanöd. Svartvit film när den är som bäst, bra foto, inte inställsam, bra skådespeleri. Vetenskapsmannan tar helt enkelt en atombomb med sig för att få politiker att inse att människan måste förhindra att förinta sig själv. London kan offras bara vi slutar med detta.

En katt och rått lek, utmärkt som söndagsmatiné en snöig söndag i mars. (Fascinerande att se ett folktomt London, hur spelade man inte det?) Ultimatum (Seven Days To Noon) från 1950. Fram med popcornen.

Posted in Uncategorized.