Gisslantagen

Denna vecka i Filippinerna har handlat om det brutala och obegripliga våld som skedde vid det gisslantagandet av en turistbuss i centrala Manila i måndags då 8 personer miste livet.

Den nyetillträdde presidenten Noynoy Aquinos smekmånad fick ett abrupt slut.

Mycket av kommentarerna har handlat om den förvirrade och tveksamma insats Manilapolisen gjorde. I Hongkong och Kina har reaktionerna varit tydliga. 3 tysta minuter hölls i många provinser i södra Kina. I dag, söndag var det demonstrationer i Hongkong i sympati med de omkomnas familjer.

Det går att se problem som landet lider av i den misslyckade polisinsatsen.

Oklar ledning och initiativ. Det var oklart vem som ledde insatsen. Poliser i ledande positioner från andra avdelningar var där men som inte hade med insatsen att göra. Fel personer på fel plats. Vem hade huvudansvaret på plats? Det är fortfarande oklart. Vem tog initiativ? Polisinsatsen började när gärningsmannen började skjuta, man reagerade men agerade inte.

Kvalité. När väl insatsen startade, verkade den tveksam och improviserad. Vad skulle ske när man hade slagit sönder rutorna till bussen? Ingen polis hade någon stege att ta sig in och fönstren var för högt upp. Många poliser med ambition söker sig utanför landets gränser för att arbeta som polis som t ex i USA.

Korruption. Polisen är ett område som är korrumperat. Mannen som tog gisslan var en polis just dömd för detta och det var detta dramat handlade om. Polischefen i Manila sparkades omgående efter den blodiga upplösningen och ersattes av en annan polischef. Just denna nya chef har ett fall emot sig som handlar om två personers försvinnande som dessutom råkar vara Hongkong-bor.

Det handlade om droghandel och dessa Hongkong-bor “försvann” och hittades sedan nergrävda i Cavite söder om Manila. Misstanken är, som den tillfälliga polischefen nu är anklagad för, att drogförsäljarna mördades men att knarket såldes vidare.Tung anklagelse med andra ord och tecken på bristande moral i polisledning.

Hantera dynamik. En gisslansituation är en dynamisk situation. Det finns mycket som är oklart och som kan hastigt förändras. Reaktioner gällande kraven kom för sent. Man visade låg förmäga att hantera dynamiken i en oberäknelig situation. Gisslantagaren hade initiativet hela tiden.

Gisslankravet. Det den gamle polisen krävde var att få tillbaka sin pension och lite medaljer. Kunde man inte låtit honom få det? Han krävde inte att låta fångar bli frigivna. Han krävde inte pengar. Han krävde inte fri lejd ur landet. När han fick mat frigav han personer. När han fick diesel till bussen, frigav han människor. Var han så oresonligt? Kunde man inte lovat för att sedan dra tillbaka de när gisslan var säkrade? Löfte man ger under hot, är de bindande? Varför bröt förhandlingarna samman?

Det finns mycket som blir synligt i detta drama som landet lider av: ledning, initiativ, korruption, dynamik, kvalité som märks i andra områden.

Den här gången fick 8 personer som inte hade något med detta att göra betala med sina liv. Helt i onödan. Relationen till Hongkong är minst sagt frostig. Många Hongkong-besök på olika nivåer, är sedan måndags inställda.

Problem i landet drabbar alltid landet.
Filippinerna är gisslan under sina problem.

Posted in Uncategorized.

One Comment

  1. Pingback: asienblogg » No Peace Price!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *