Gott nytt år!

Kung Hei Fat Choi! Gott nytt år igen!

Nu är det kinesiska nyåret som firas. Iloilo har en stor koloni kineser som kom hit under 40-talet. Man kan ibland i folkvimlet höra Ilongo men med en tydlig kinesisk brytning. Det är ungefär samma brytning som på svenska.

Det kinsesika nyåret är i särklass den största helgen i Kina. Man har långledigt och åker hem för att besöka vänner och släktingar. Tågstationer, flyg och bussar är överbefolkade av resenärer. Förra året kom en snöstorm i Kina som gjorde att många blev strandade på stationerna.

I Iloilo blir det en mindre folkfest. Vissa gator i kineskvarteren är avstängda. Det är kinesiska sånger och spel, framträdanden. Det finns mat, underhållning och det är en trevlig familjestämning. Det är danser med drakar och lejon, smällare och fyrverkeri. Och överallt röda lyktor.

Nu är det kaninens år. Kung Hei Fat Choi!

PS. Kung Hei Fat Choi är kantonesiska (Hongkong) talar du mandarin (fastlands-Kina) är det Kiong Hee Huat Tsai! DS

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *