Gränser

Malaysia Sabah conflictGränser är en tillfällighet. En sträck i marken giltigt så länge alla är överens. Och vissa sträck är man inte överens om. Särskilt verkar gubbar tycka detta är viktigt.

Det gäller Filippinerna. Det finns 2 territorier som är föremål för dispyter. Nyligen har en dispyt blommat upp med blodspillan.


Den första möjligen mera internationellt känd är konflikten med Kina över Spratly Island i Sydkinesiska sjön. Kina tillsammans med flera andra länder, däribland Filippinerna har anspråk på ö-gruppen. Det finns möjligen gas och olja i området och det skapar alltid förutsättning för spänning.

map-sabahMen det finns andra områden. Mellan Borneo och Filippinerna finns ett gammal sultanat som hyrdes av en australiensare, som gavs till en engelsman och som senare blev en del av Malaysia. Området heter Sabah och där finns uppskattningsvis drygt 400 000 filippinare som bott där sedan urminnes tider.

Nu kräver en ättling till sultanen som hyrde ut landet, sitt område tillbaka. Det är Sulu sultanen Jamalul Kiram III som ganska sjuk fjärrstyr konflikten från Manila.

Drygt 200 gerillamän har nu haft en väpnad konflikt med Malaysiska styrkor. Mellan 27-40 personer är döda hittills. Den filippinske presidenten Noynoy Aquino tar starkt avstånd från våldet och anspråket och manar till fredlig lösning.

Idag har FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanat de stridande parterna att upphöra med våldet och samtala. Många som är boende där, både filippinare och malaysier, är rädda och känner sig inte delaktiga i konflikten. Det är Sulu sultanen Jamalul Kiram III privata korståg som skapar blodspillan.

När skall gamla gubbar, över hela världen, förstå att världen inte snurrar kring dem själva?

Jag ser fram emot den dagen.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *