Dirty Harry president i Filippinerna

DuterteDå har det varit nationella val i Filippinerna. Den avgående presidenten Noynoy Aquino, son till nationalhjälten Ninoy Aquino, har suttit 2 perioder och kan inte sitta längre.

Nu tyder allt på att det är “Dirty Harry”, borgmästaren Rody Duterte från staden Davao i Mindanao som blir nästa president. I Davao har han gjort sig känd för att ta mycket hårda tag med kriminella och därav smeknamnet “Dirty Harry” eller “Duterte Harry”. Staden Davao har under hans tid gått från att vara en stad med högst antal mord per capita till lägst antal mord per capita. Davao när jag var där, var känt som en stad där du kan vara trygg och där det fanns ett gemensamt telefonnummer för SOS, typ 112. Det finns inte överallt i Filippinerna, man får ringa den lokala polisstationen om något är på tok.

Han har gått hårt fram med okonventionella metoder, vilket han också har fått kritik för. Att antalet kriminella minskade i Davao beror på att de inte längre existerar. De är döda. Han antas använda sig av dödspatruller som helt enkelt gör historien kort för kriminella. Han har aldrig erkänt detta men han säger att om han blir president, vilket han nu antas bli, kommer att mata Manila Bay med nya feta fiskar. Ca 100 000 st kriminella personer skulle han vilja kasta ut i bukten.

Hans metoder har varit effektiva men mycket omtvistade minst sagt. Historierna är många kring honom och som vanligt är det politiska landskapet svårt att förstå för en utomstående. Han har t ex kontakter med NPA, den filippinska kommunistiska gerillan, påstår sig vara en kvinnotjusare, vilket det kvinnliga vänsterpartiet Gabriella inte tyckt varit något bekymmer.

BongbongDet som är kanske mer bekymmersamt än Rody Duterte från Davao är att det är en stor risk att diktatorn Ferdinand Marcos son, Bongbong Marcos kan bli landets vice president. Detta är uppseendeväckande. Hans far var den ökända diktatorn som dominerade filippinsk politik från mitten av 60-talet till slutet på 80-talet. Många av hans kritiker hamnade i fängelse och många kan fortfarande berätta om hur man blev tillfångatagen under Marcos-eran. Han svindlade landet också. Det finns fortfarande juvelskatter som är i beslag i USA som tillhört honom. Många av tillgångarna finns antagligen kvar inom familjen Marcos idag. Ferdinands fru Emelda, som också är politiskt aktiv, var känd för sina enorma skosamlingar. Diktatorn Marcos anses ligga bakom lönnmordet på Ninoy Aquino, alltså avgående Noynoy Aquinos far, när han landade i Manila. Flygplatsen bär i dag Ninoys namn. Sonen Bongbong Marcos ligger just nu 0,5 % från att bli vice president.

Hur ska detta sluta? Vem ska köra landet framåt? Dirty Harry tillsammans med diktatorns son?

Det låter som en film men det är verklighet i Filippinerna.

Du kan läsa om Rody Duterte här och vad han har sagt. 

Posted in Uncategorized.