När provinsialismen vinner

IMG_0385

England, som jag besökte förra helgen, är inte längre med i EU. Det är en politisk och ekonomisk bomb. Europas karta ritas nu om. Och även om varje tidning och TV ruta är fylld med förstå-sig-påare, vet ingen, vet absolut ingen, exakt vad som väntar varken Storbritannien eller Europa. Kartan är så förändrad att den inte längre är meningsfull att använda.

Det enda man kan säga är att provinsialismen har vunnit. Mitt är viktigare än vårt. Gränsen är viktigare än relationen. Hinder går före öppenhet.

Reaktionen bland övriga länder blir nu att se om sitt hus. Hur kan vi klara oss som land är viktigare än hur kan vi klara oss tillsammans. Europa-skepsisen inom alla politiska partier kommer att öka och här kommer vi se oheliga allianser i framtiden.

Det tragiska i allt är provinsialismen. Europa har en åldrande befolkning och det enda man förmår är att titta tillbaka. Då var det bättre. Det var bättre på 50-talet, det var bättre under imperiet. Det vill man tro.

Ett åldrande land utan visioner vill se sig som större och mer betydelsefull än vad man verkligen är. Och då duger vilken bild som helst: invandringens fel, det är EU’s fel, det är skottarnas fel, det är polackernas fel. Att i detta läge, aktivt välja att lämna ett ekominiskt och politiskt samarbete, är att vandra i totalt fel riktning.

Ett åldrande land utan visioner gör detta och tror uppriktigt att detta är rätt. En ung befolkning med barnfamiljer hinner aldrig titta tillbaka utan man måste alltid planera framåt.

Det mest tragiska är att det inte finns några attraktiva bilder för framtiden som vinner mark. I tider när vi behöver arbeta tillsammans finns inga formulerade visioner som ger bärkraft. Det är ett stort inte bara politiskt problem utan stort samhälleligt och Europeiskt problem.

Provinsialismen vinner mark. Det blir en utmaning att fira midsommar, denna hembygds- och hemvändardag, utan att hänfalla åt unken provinsialism.

Då behövs bättre visioner än att det var bättre förr.

 

 

Posted in Uncategorized.