Take a bath

Att duscha eller som man säger här ”take a bath” är inte att bara tvätta sig. Det är en rit. Filippinska städer, gator, hus och sängar kan vara, rent ut sagt, skitiga men inte människorna. När det gäller personlig hygien är filippinare nog världsmästare. Det är sällan man möter någon som luktar svett här trots värmen.


Det är en dygd att tvätta sig och man gör det ingående. Sitter man i kö efter en filippinare som duschar får man ofta vänta drygt 20 minuter. Man duschar inte heller som vi gör utan man skopar med hink och skopa. Detta är en kvarleva från den tiden då man tvättade sig ute i naturen i något vattendrag.

Det är framförallt vid två tillfällen man tvättar sig. På morgonen och om det regnar. Regnvatten innehåller tydligen något mycket farligt och alla filippinare är helt övertygade om att man blir sjuk av regn. Därför måste regnvatten tvättas bort. På kvällen ska man dock inte duscha att somna med blött hår kan innebära att man blir blind enligt folktron.

Som mycket oansvariga föräldrar duschar vi dock våra barn på kvällen enligt svensk tradition eftersom de är ganska svettiga och smutsiga då. Än har synen inte försämrats på dem men Samuel har börjat duscha även på morgonen efter klagomål av klasskompisarna.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *