Yes to Health Bill

Det är inte alltid lätt att mena man säger.

President Noynoy Aquino var i förra veckan i USA och sa vid ett möte i Los Angeles att han var för att familjer i Filippinerna själva skall få välja hur många barn familjen vill ha. Detta var helt otippat och kom som en blixt från en klar himmel. Ingen hade tänkt att Noynoy skulle berätta sin syn på familjeplanering under ett möte med ex-filippinare i Los Angeles. Möjligen inte Noynoy heller.

Reaktionerna kom. Först Katolska kyrkan som återigen förklarade sin traditionella ståndpunkt: Nej till familjeplanerings förslaget (Health Reproduction Bill). Andra röster ville stötta Noynoy så att han inte skulle backa från sitt påstående.

Katolska kyrkan kyrkan sa att man inte ville ha en konfrontation med president Noynoy utan att man skulle be för honom, mobilisera katolska grupper och lekfolk och prata med honom när han kom hem.

I torsdags kom överraskningen. Ordförande i Katolska biskopskonferensen sa under en intervju att exkommunicering av Noynoy vore möjligt om han fortsatte att vara positiv till familjeplanering.

Det torde vara unikt i landets historia med ett hot om exkommunicering av dess president.

Reaktionerna på detta blev omedelbara. Uppror i alla led och anklagelserna haglade under fredagen. Senare backade biskopskonferensen och sa att hotet var ett misstag.

Under torsdagen klev en av Manilas mest kända guider i Intramuros (Gamla stan i Manila) in i Manila katedralen och protesterade mot prästerskapets hot mot presidenten under pågående mässa. Han hade fått nog. Propert klädd som vanligt, i plomponstop och kavaj, protesterade han högljutt med en lapp som det stod: Dumaso på. Dumaso är den illa omtyckta munken i José Rizals nationalepos: Rör mig inte!

Han blev givetvis kastad i buren där han fick sitta till fredagen.

Man kan säga mycket om filippinsk politik, men ibland bjuder den på första klassens drama. Fortsättning lär följa. Läs mer här

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *