Tyfon

Regnet piskar rutorna och pressar sig in under kittet på fönsterrutorna. Vatten rinner på insidan av fönstren.

Vi är hemma i huset. Huset som är av betong och med ett kraftigt plåttak. Det sitter envist fast trots att vinden yler genom alla glipor. Jag är tacksam för att den som byggde taket gjorde det ordentligt.

Vi är på baksidan av en tyfon. Den drar förbi norra Filippinerna, norra Luzon, som alltid ligger i vägen för dessa monster som växer ute på Stilla havet.

Tyfoner är barn till havet. Där föds de och göds tills de med full kraft drar in över land. Vi i mellersta Filippinerna känner bara av dess vindar och regn som följer i baksidan efter tyfonen. För oss inget allvarligt alltså.

Den här, Megi är den värsta på 4 år. Stormvarning 4, den högsta, är utfärdad i norra Filippinerna. Där kommer tyfonen in som ett expresslok med hastigheter upp till 200 km/h och mer än det i byarna.
Vi lyssnar till ljuden av vinden och regnet. Man glömmer inte bort kraften, ursinnet i vindarna om man hört det.

Men vi är minst 100 mil från centrum. Undrar hur det är där uppe, i centrum av tyfonen. Vi ser bara de bekanta bilderna av vajande kokospalmer och hör berättelserna från TV-rutan. Har du försökt vaja en kokospalm? Då kan du ana styrkan.

En bön till dem som är i centrum.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *