Bonifacio

Då är det Bonifacio dagen idag.

Filippinerna har en mängd helgdagar och nationalhjältar. Båda firas rikligt. Det finns en förkärlek för hjältar. Särskilt om de hade något med den filippinska revolutionen mot spanjorerna. Då är alla lediga och barnen är hemma från skolan.

Andres Bonifacio återfinns på 10 pesos mynten. Men hans historia är inte alltid så känd. I filippinska historieböcker gillar man porträttet eller myten av en person.

Andres Bonifacio (1863-1897) var en drop-out i skolan men blev en av revolutionsledarna och startade rebellgruppen Katipunan. Han kom dock att hamna i onåd hos sina egna. Han anklagades att ha förskingrat pengar, hans syster skulle haft ihop det med en katolsk präst. Han kom dessutom från en annan del av landet, var frimurare och anklagades för att vara ateist.
Tja, det låter som anklagelser inte helt olikt dagens Filippinerna.

Det blev en splitt och det gick inte bättre än att han blev avrättad – av sina egna! En viss herr Aguinaldo blev hans motståndare såg till att Bonifacio blev avrättad efter en rättegång i en revolutionsdomstol.

Bilden på myntet finns dessutom inte. Den är konstruerad, det finns ingen bild på honom med revolutionär halsduk. Det finns bara en bild av Bonifacio och då har han kostym…

PS. Glömde nästan. I Filippinerna finns också en förkärlek för att flytta runt helgdagar. Bonifacio-dagen är egentligen inte förrän i morgon. Då har public schools ledigt också, alltså 2 dagar totalt.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *