Sanningen faller?

Det är inte lätt att vara president i Filippinerna.

Särskilt om man vill något annat än att stötta sina närmsta vänner. Som t ex att försöka få klarhet.

President Noynoy började storslaget med att sätta upp en sanningskommission för att få klarhet i vad som egentligen hände under den förra presidenten, Gloria Arroyos 10-åriga period som president. Hon och framförallt hennes make förknippades med flera affärer med mut- och korruptions anklagelser.

Det var Noynoy första Executive Order som president, EO nr 1 – Truth commission (se tidigare blogg).

Igår kom svaret. Högsta domstolen underkänner presidentens förslag. Den är följer tydligen inte konstitutionen.

Högsta domstolen står alltså över presidenten i detta land. Och vilka sitter där? Jo, 15 medlemmar varav 10 som blev så påpassligt tillsatta av den avgående presidenten Gloria Arroyo, bl a HDs ordförande. Hans utnämning är ett sk midnight-appointment, en sista minuten utnämning Gloria gjorde innan hon avgick. Vi fattar varför.

Det finns många frågor. Hur fungerar den politiska styrningen i ett land där beslut ständigt hamnar i HD som alltid skall överpröva? Och vilka var de faktiska skälen enligt HD för att inte gå med på en sanningskommision?

Den sista frågan besvardes med att Gloria Arroyo inte skulle få en likvärdig prövning. Det stämmer inte. Inte nog med att hon äger HD. Hon är i den ekonomiska situationen att hon kan få vilken advokat hon vill. Hon kan nog minst få en jämlik behandling…

Mycket mer än så var det inte som sakskäl. HD röstade och det blev 10-5. Punkt slut.

Idag gick president Noynoy till frontangrepp mot HD och dess medlemmar. Ni är döva och blinda, säger han. Den lite politiskt bleke Noynoy överraskar genom att gå till frontalangrepp mot HD. Detta kan bli hur spännande som helst (läs artikeln här).

Politik i Filippinerna är alltid spännande.

To be continued…

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *