No Peace Price!

Säger Filippinerna.

Filippinerna var en av de 17 länder som gjorde som Kina sa: bojkotta Nobels fredspris. Man gör därmed gemensam sak med: Iran, Iraq, Sudan, Colombia, Venezuela, Vietnam, Algeriet, Kuba, Ryssland, Egypten och Saudi-Arabien. Inga Nobelpris till dissidenter tack. Då kan vi nämligen själva få ett pris.

Det är företrädesvis auktoritära stater som inte gillar läget. Men varför gillar inte Filippinerna läget?


Idag, som också är HumanRights dagen, är många förvåndade. Filippinerna vill ju agera som en demokrati i Asien och verka för mänskliga rättigheter (trots tidigare problem). Den sittande presidenten Noynoy har tydligt haft det på sin politiska agenda. Hans mamma, Cory Aquino var dessutom en stark kandidat till Nobels fredspris 1986. Har Noynoy fullständig tappat huvudet?

Det finns en realpolitsk förklaring som en anonym tjänsteman på filippinska UD yttrade. Vi vill inte bråka med Peking en gång till.

Gisslandramat tidigare i år när 8 Hongkong-bor dog satte ordentliga käppar i de diplomatiska hjulen (se här). De har gnisslat sedan dess. Kina är dessutom en stor handelspartner i regionen. Filippinerna kan inte kosta på sig mera diplomatiskt gnissel.

Därför får fredspriset stryka på foten. Sorry Oslo.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *