Annan kraft

Idag såg jag ett antal vitingar på båten till Guimaras. Det var män men på som verkade jobba. En hade ett märke på mössan från en dansk vindkraftfirma.
På vägen hem råkade vi åka med samma båt och vi började tala. Det visade sig att en av männen representerade Storbritanniens regering. De andra kom från vindkraftverksföretaget. Vad gjorde de här?

Ön Guimaras håller på att undersöka möjligheterna att sätta upp vindkraftverk, göra el på denna kulliga ö och sälja till elslukande Iloilo. Iloilo har precis satsat på ett kolkraftverk, ett steg i fel riktning. Men Guimaras vill satsa grönt och med vindkraft.


Man vill i satsa stort på hela 26 vindsnurror på 2 Mw styck. Det blir 52 Mw totalt vilket inte är så tokigt. Det matchar nästan kolkraftverket på andra sidan. Och framförallt är det annan kraft. Förnybar “gratis” energi.

Hoppas att projektet kan gå vägen.

Låt snurrorna snurra!

Posted in Uncategorized.

3 Comments

 1. Hej
  Om jag inte kommer ihåg fel, så stod det för två år sedan på “gouverments” (ursäkta stavning om fel) hemsida om vindkraftsmöjligheter och då fanns en karta/skiss över att Guimaras hade goda vindförhållanden 🙂

  • Hej Christina!

   Ja, det kan nog stämma. Vindkraft på Guimaras har det varit tal om men jag har aldrig sett eller hört ngt konkret. Det var därför det var så kul att få möta vitingarna igår. Det blåser fint på Guimaras och är ganska glesbefolkat för att vara Filippinerna. Vi får väl se hur det går. Koruption är ju ett trassel vid upphandlingar här i landet. Hoppas, hoppas att det kan funka.

   Fredrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *