Bärkraft

Filippinerna är ett land med öar.
Öar betyder båtar.
Båtar betyder faror.

I alla fall i Filippinerna. Landet har en ganska dålig säkerhetsstatistik trots alla båtar, utbildade sjömän och långvarig tradition att vara på haven. Men ibland händer det olyckor med fruktansvärda konsekvenser.

Därför hålls det på varje större båt en liten gemensam andakt innan avfärd. Nu förtiden är det på TV skärmar. Det är en from bön om lyckad resa och välgång på vågorna. Allting avslutas med en liten regnbåge, hoppfullt.

Sedan kommer säkerhetsvideon om flytvästar och nödutgångar. Men bönen sker först.

Sekulariserade västerlänningen reagerar alltid på samma sätt. Är detta ett järntecken i skyn? Dåligt omen? Var det bra eller dåligt? Behövs det verkligen en massa böner för att hålla ihop båten? Är det så uselt?

Filippinaren lutar sig lugnt tillbaka. Nu är det klart, nu kan vi åka!

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *