Japan genom filippinska ögon

Händelserna i Japan dominerar fullständigt nyheterna i Asien.

Den filippinska inrikespolitiken, som just nu handlar om att peta en ombudsman, blir fjuttig i skenet av katastrofen.
Filippinerna är dessutom ett land av rykten. De senaste dagarna har det florerat SMS meddelanden om att radioaktivitet finns i luften. Något som inte stämmer. Men ett land där alla skickar SMS oavbrutet sprids ryktet snabbt. SMS:en rullar vidare och blir en sanning.

En filippinsk borgmästare var i Tokyo samtidigt som jordbävningen. Han stad skulle få en brandbil. Överlämnandet ställdes in men han berättade hur imponerad han blev över den disiplin som japanerna visade. Man höll sig lugn, följde instruktioner, trängde sig inte utan väntade på sin tur.

“They [people] were very disciplined, very organized during the evacuation, and their rescue personnel responded quickly, with most if not all of them knowing each of their roles,” he said.

Bland annat beskrev han hur man körde bil, att man höll sig till sin fil på vägen även om man kunde få plats med 2 filer till. Man trängde sig inte. Efter några år här i trafiken förstår jag precis vad han menar.

Filippinerna är möjligen Japans motsats. Det är mycket som skiljer dessa asiatiska grannar åt. I tider av katastrofer blir det tydligt vad som är kultur: det outalade som alla följer. Japan är väl det land i Asien som är bäst rustat i en så oerhört tragisk stund som denna.

Artikeln om borgmästaren som skulle hämta sin brandbil kan du läsa här.

En artikel om ryktesspridning via SMS kan du läsa här.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *