Balikbayan

Nu är jag en hemvändare: en balikbayan. Det är det filippinska namnet på en person som kommer hem efter en lång tid utomlands. En balikbayan betyder ordagrant det återvändande folket. Idag har mitt flygplan landat från Asien. Jag är en balikbayan.

Jag lånade en cykel och körde genom staden. Frihetskänslan var total. Tänk att kunna cykla runt på gator och torg. Det finns särskilda cykelbanor också. Tänker på de gånger jag cyklade runt Jaro plaza med livet som insats.

Folk visar tydligt var de skall åka och tanter går omkring med stavar i händerna. Vilket otroligt land. Och folket här verkar rika. De har så många prylar och fina saker. Tjejen framför mig vinglar omkring på cykeln och talar i sin nya mobiltelefon.

Men var är alla människor? Överallt är det tomma gator. Är de bortresta? Var är alla småaffärer med människor som hänger utanför? Var har människorna tagit vägen? De verkar så upptagna med sina stavar och cyklar med ett mål långt i fjärran.

Jag skall handla lite grejor till min lånecykel och går till stora affären. Usch, mahal – det var dyrt. Jag provar en liten cykelhandlare som runt hörnet. Får tag i samma grejor för halva priset. Killen som säljer kommer från ett annat land. Vi snackar lite kort och så får jag en härlig avskedshälsning: hej då min vän!

Äntligen en människa!

Posted in Uncategorized.

2 Comments

  1. Hej
    Och hem kom ni lagom till midsommar, nubbe ,sill, grädfill, gräslök, ägg med kaviar …….. SKÅL. Oj vad det suger bara att tänka på det. Lycka till i det ´nya´landet.
    Kai med familjen, i Iloilo.

  2. Sverige har gått in i semestermod och alla som kan har flytt till landet, stugan, havet. Stress – javisst, vi har nog ett högre tempo. Vi använder t ex teknik inte för att underlätta, utan för att hinna mer på kortare tid – inte så bra. Sen kraschar alla i 4 veckor på sommaren och orkar ingenting, för att återvända till jobbet nångång i augusti och suckande räkna ner inför nästa sommar.

    fast det håller på att ändras! Hela torget är fullt med sorlande människor varje kväll från maj till september. Man umgås under markiser och värmelampor, dricker en öl och staden blir levande. Helt plötsligt möter man folk som med ett leende ändå stannar upp en stund i vardagen, en vanlig tisdagskväll…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *