Då är det klart!

Då var det klart – ett sprillans nytt kolkraftverk mitt i vår stad. Ett 164 MW kolkraftverk. Bilden är taget från vår högt belägna vattentank. Grannhus i förgrunden och ön Guimaras i bakgrunden.

Man säger att det är nytt, green och clean. Jag säger: säkert. Kolla in plymen.

Kolkraftverksbolag i Asien letar efter marknader. De ger bra priser och lägger upp det som delvis ett biståndsprojekt. Man säljer sitt kolkraftverk, detta ifrån Taiwan, (Formosa Heavy Industries Corp. länk här visst finns delar från ABB och Alstom med) till rabatterat pris. Det egna landet får producera kraftverket och kunden, landet eller staden får mera MegaWatt att trycka ut till sina städer.

För det är megawatt och inte kilowatt man vill ha. Vindkraftverk ger (bara) kilowatt.

Greenpeace var här och slängde kol utanför stadshuset och hade en kampanj utanför Jaro katedralen (läs artikel här).

Det finns alternativ, i luften men framför allt i marken. Det är varmt i backen: geo-termiska kraftverk finns. Men vad hjälper det när kolet är billigt finns överallt och kraftverken är enkla, driftsäkra och till rabatt.

Nu säljer Formosa Heavy Industries annat också. Vindkraftverk. Men det var det aldrig på tal.

Det är kol som är framtiden för utvecklingsländer, till vilket pris som helst.

Posted in Uncategorized.

4 Comments

  1. Det låter så hemskt. Att de inte kan/försöker satsa på att använda geo-termiska energin. Trots att på en hemsida för deras energiutveckling talar om att utnyttja denna energi.

  2. Lite sent men dock en kommentar; lyssnade på P1 idag på min höstiga skogspromenad och där visade det sig att i samband med murens fall 1991 så minskade bakgrundshalterna av kvicksilver såpas smkt så att det blev ett rejält hack i kurvan. Man förklarade det med att massor med gamla kolkraftverk och andra industrier stängdes… men nu är nya på väg tillbaks i Kina, Tyskland och Indien och… Filippinerna.

  3. Varför ska inte utvecklingsländerna få köra den enkla vägen, det har vi gjort i den s k avvecklingsvärlden i snart 50 år! Jag tror inte någon människa i utv-världen tar den svåra vägen först. Vi kan inte slå oss för bröstet och be dom hoppa över några steg. Men de som vet säger att tiden är knapp och vi får hoppas på att de ökar takten i stegväxlingen. Tänker ofta på när vi skickade ner traktorer till Afrika på 70-talet, där dom då inte hade släppt plogen. Traktorerna har förhoppningsvis rostat sönder nu.

  4. Pingback: asienblogg » Annan kraft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *