I bankomatkön

Utanför varje bank i Filippinerna står minst en fullt beväpnad vakt, ofta två. Vaktens huvudsakliga arbete är dock oftast inte att skjuta ner bankrånare utan att  hjälpa förvirrade filippinare att ta ut pengar i bankomaten utanför banken. Att ha ett bankkort är för många filippinare, särskilt äldre. en ny erfarenhet.  Kanske har man fått ett bankkort av något barn som är utomlands och som sätter in pengar då och då till mamma och pappa och dessa ska tas ut i bankomat.

Så står stackars Nanay och Tatay  (mamma och pappa) framför maskinen och ser de ut som om de skulle sköta ett manöverbord till ett järnverk.

Man har ingen aning var man ska trycka utan försöker lite på måfå. Termerna är svåra och dessutom på engelska. Då får Manong Guard (farbror vakt) rycka ut och metodiskt visa.

Tryck där. Vad var koden?Hur mycket ska du ta ut? Ingenting är hemligt, utan man hjälps åt att bemästra denna maskin. Är guarden upptagen hjälper kön till istället. Hjälpsamheten vet inga gränser. Man trycker och diskuterar. När väl pengarna kommer är oftast reaktionen som om man vunnit på lotto. Lyckan är fullkomlig och man gläds med varandra. Sambandet att man tar ut det som man sätter in tror jag ibland inte är helt klart.

Själv är jag svensk och tar ut mina pengar snabbt och lätt. Min kod får ingen veta.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *