Don’t drink and worship

Uppmaningen är från en katolsk präst som uppmanar sina församlingsbor att inte vara överförfriskade när man deltar i religiösa aktiviteter.
Denna söndag den 9 januari är det firandet av kanske den mest kända av alla bilder av Jesus i Filippinerna: den svarta Nazaréen.

Den svarta Nazareen är just svart. Det är en staty av Jesus som knäar bärandes sitt kors. Statyn gjordes enligt utsago av en mexikansk snickare och som fördes hit till Filippinerna 1606.

Under resan brann det i fartyget men statyn klarade sig och fick sin nuvarande färg, svart. Den svarta nazareen är omåttligt populär i Filippinerna. Den är också en av de få (enda?) bilderna i landet av Jesus som är svart. I dess närvaro blir man helad och ens önskningar går i uppfyllelse. Många vittnar om dess kraft och styrka.

Detta kan möjligen förklara den stora uppslutningen. Dennna söndag förs helgonstatyn fram på Manilas gator och då väntas så mycket som en halv miljon människor komma för att få gå fram och röra med en näsduk vid statyn. Då får man del av kraften.

Staden har laddat med 3000 poliser men det räcker inte till. Minst några dör varje i den tumultartade folkträngsel som uppstår. Alla uppmanas att ta det lugnt och se till att man står på en säker plats och inte trampas ner. Runt statyn står gulklädda män som tar emot näsdukar som skall röras vid statyn men skyddar också själva statyn. Härom året blev den skadad och numera är det en kopia.

Och man skall framförallt vara nykter. Processionen har blivit mer och mer av en folkfest och då kan man förfriska sig för mycket. Det är inte värdigt menar prästen.

Don’t drink and worship.

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *